Kawa rozpuszczalna- kubki z kawą

Wybór pomiędzy rodzajami kaw jest bardzo ciężki. Wiele zależy od gustu oraz indywidualnych upodobań. Zastanawiając się więc jaką kawę wybrać – czy rozpuszczalną, czy też sypaną powinniśmy poznać oba rodzaje, a najlepiej osobiście spróbować. Wielu zwolenników kaw sypanych twierdzi, że picie kawy rozpuszczalnej nie jest do końca zdrowe. Natomiast fani kaw rozpuszczalnych doceniają je za prostotę przygotowania oraz pozytywny wpływ na układ krążenia. Kto ma rację? Sprawdźmy!


Jak wytwarza się kawę rozpuszczalną?


Kawa rozpuszczalna jest wykonywana ze 100% kawy. Jej składem jest wysokiej jakości kawa instant, czyli wspomniane 100% kawy – tyle samo, co w kawie sypanej. Trzeba jednak pamiętać, że kawy z domieszką mleka w proszku lub cukru posiadają teproporcje mocno zaburzone.
Aby uzyskać kawę rozpuszczalną, ziarna kawy wypala się, mieli i parzy w niewielkiej ilości wody, wytwarzając skoncentrowany napar. Następnie podlega on wysuszeniu różnymi sposobami za pomocą gorącego powietrza lub niskich temperatur. W ten sposób uzyskany proszek można wykorzystywać jako kawę rozpuszczalną.


Kawa rozpuszczalna czy też sypana. Jakie są walory zdrowotne i smakowe?


Na samym początku warto przypomnieć, że kawa mielona i czysta rozpuszczalna są właściwie identyczne. Niemniej jednak ich smak i działanie nieznacznie się różnią. Kawa rozpuszczalna posiada mniej substancji pobudzających od kawy sypanej. Posiada też nieco łagodniejszy smak. Ma to jednak swoje dobre strony, ponieważ dzięki temu, możemy w ciągu dnia wypić więcej filiżanek tego napoju bez obaw o nadużycie kofeiny. Niemniej jednak ci, co poszukują szybkiego pobudzenia, powinni pić kawę sypaną, bądź świeżo mieloną.


Jaka kawa lepsza dla zdrowia – mielona czy rozpuszczalna?


Wiele osób uważa, że produkt mniej przetworzony jest zdrowszy. Z tego względu wybierają kawę ziarnistą bądź sypaną. Niemniej jednak w wypadku kaw rozpuszczalnych jest to mylny pogląd. Zbadano bowiem, że kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż sypana. Te substancje pomagają zwalczać stres oksydacyjny, a więc pomagają zniwelować ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kawy rozpuszczalne zawierają także więcej składników mineralnych takich jak cynk, wapń i magnez. Niestety można w ich składzie znaleźć metale ciężkie w większych ilościach niż w kawie mielonej.
Pamiętajmy, że wybór rodzaju kawy uzależniony jest od indywidualnych preferencji. Kawa sypana na pewno będzie mocniejsza i bardziej aromatyczna. Natomiast rozpuszczalna bardziej bogata w minerały i będzie posiadać łagodniejszy smak.