dieta czekoladowa

Większości z nas czekolada kojarzy się z chwilą przyjemności. Słodycz czekolady sprawia, że od razu poprawia się nam humor. Na szczęście gorzka czekolada to nie tylko zbędny cukier, lecz również spora porcja dobroczynnych substancji, w które powinniśmy zaopatrywać nasz organizm.

Gorzka czekolada na chandrę

Głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest kakao. By jednak jedzenie czekolady niosło ze sobą prozdrowotne właściwości, powinniśmy wybierać taką, w której kakao stanowi co najmniej 70% zawartości.

kakao

Co ciekawe jedzenie gorzkiej czekolady poprawia nastrój, powoduje uczucie zadowolenia, a nawet rozjaśnia umysł i zwiększa przepływ energii. Zawarty w czekoladzie, a tak naprawdę w kakao magnez, odpowiada za regulowanie i poprawę sprawności komórek nerwowych, z kolei obecny w niej cynk i selen zwiększają wydzielanie tzw. endorfin – znanych jako hormon szczęścia. I właśnie dlatego tak popularne jest określenie, że hormon szczęścia wytwarza się po zjedzeniu czekolady. Niektórzy więc ratują swój humor właśnie zjedzeniem gorzkiej czekolady. Dobre samopoczucie w dużej mierze zależy od poziomu serotoniny w organizmie, a jedzenie czekolady właśnie pobudza jej wydzielanie, co w konsekwencji sprawia, że czujemy się zadowoleni i mamy najzwyczajniej lepszy humor.

Dieta wspomagana gorzką czekoladą to wiec nie tylko słodka przyjemność, lecz również źródło cennych składników, dzięki którym czujemy się lepiej, pozytywniej nastawieni do świata. Co więcej, dzięki czekoladzie uzupełniamy też braki magnezu w organizmie i innych kluczowych składników.